Zorgpremie gaat in 2019 weer omhoog

De zorgpremie voor de ziektekostenverzekering gaat volgend jaar (2019)fors omhoog. Haagse bronnen bevestigen voor Prinsjesdag berichten van verschillende media dat het kabinet uitgaat van een gemiddelde zorgpremie van 1432 euro per jaar, ruim 120 euro meer dan nu. Dus 10 euro per maand duurder dan 2018.

Het eigen risico blijft 385 euro. De coalitiepartijen hebben vorig jaar in de formatie afgesproken dat het eigen risico bedrag deze kabinetsperiode wordt bevroren. Hierdoor was er al de verwachting dat de consument weer duurder uit zou zijn.

De zorgtoeslag gaat wel omhoog. Tegenover de hogere zorgpremie staat voor mensen met een minimuminkomen volgend jaar ter compensatie een hogere zorgtoeslag. Voor een eenpersoonshuishouden stijgt de maximale toeslag met 92 euro per jaar, voor meerpersoonshuishoudens met 277 euro.

Het kabinet zal de te verwachten zorgpremie volgende week met Prinsjesdag bekendmaken. Het exacte bedrag wordt later dit jaar, zoals altijd, natuurlijk bepaald door de zorgverzekeraars. Naar verwachting zal DSW weer als eerste met een zorgpremie komen.